България влиза в ЕС с най-малко инвестиции за иновации в енергийния сектор

От: Десислава Попова

България влиза в Европейския съюз с най-малко инвестиции за иновации в енергийната индустрия. Същевременно страната ни консумира двойно повече енергия, за да произведе единица БВП, което я подрежда в класацията на най-неефективните национални икономики в ЕС. Това заяви Мая Стоилова, управител на ProStream по време на дискусионния панел „Иновации в енергийния сектор“ в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа, чийто ексклузивен медиен партньор е Investor.bg.

По думите на Стоилова България има най-високата енергийна интензивност (годишно потребление на енергия спрямо БВП) в Европа – над 50 000 BTU*, сравнено с под 10 000 за Германия. В същото време според анализа на предлагащата решения за енергийния и индустриалния сектор ProStream страната ни е на последно място по инвестиции от бизнеса в дейности за проучване и развитие.

Според Стоилова България се нуждае от надеждни и стабилни енергийни компании, които да въвеждат иновации в сектора, а банките не са склонни да подкрепят такива проекти.

Банките са готови да финансират всеки иновационен проект с добри параметри и добра възвръщаемост, коментира Милко Ковачев, член на Надзорния съвет на BNP Paribas. Бившият министър на енергетиката обясни, че 80% от БВП се произвежда от бизнеса и е логично той да поема инициативата и отговорността за въвеждане на иновации.

Няма изградени частни структури, които да се занимават с иновационна дейност. Целта е бизнесът да бъде свободен законодателно, за да въвежда иновации, добави Костадинка Тодорова, директор Дирекция „Енергийна ефективност и опазване на околната среда“ към МИЕ.

Тодорова припомни, че съществуват кредитни линии с голям ресурс, насочен към финансиране на малки проекти в енергийния сектор. Същевременно тези инвестиции не се възприемат като рискови, затова редица чуждестранни компании проявяват интерес да финансират начинания в областта, добави Тодорова.

*British thermal units (британска термална единица) – 1 BTU = 1 055,05585 джаула

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *