България е рай за румънските инвестиции

Румънският вестник „Котидианул“ представя България като туристическа дестинация и като най-привлекателна страна за румънските инвестиции. След „Оргахим“, собственост на румънската „Поликолор“, и петролните компании „Ромпетрол“ и „Петром ОМВ“ на пазара в България се пуснаха и редица ритейлъри – „Мобексперт“, „Домо“, „Фламинго“. Българският пазар е следващата цел на голямата верига за продажба на обзавеждане за баня „Ромстал“. Петролните гиганти „Ромпетрол“ и „Петром ОМВ“ отчитат, че бензиностанциите им в съседните страни имат два пъти по-големи продажби от тези в Румъния, пише „Котидианул“, и затова планирали да продължат да навлизат на тези пазари. „Ромпетрол“ ще увеличи броя на бензиностанциите си в България от 13 в момента до 30 на брой през май 2007 г. Ритейлърът на бяла и черна техника „Домо“, който стъпи в България през март, вече има седем магазина в страната и продължава своята експанзия.

Изпълнителният директор на компанията казва пред „Котидианул“, че българските работници, цитирам – може би са по-малко квалифицирани като познаване на продуктите и техниките на продаване от румънските им колеги, но пък текучеството на персонал в България почти липсва, край на цитата. Веригата за продажба на мебели „Мобексперт“, която вече има магазини в София, планира следващата година да открие първия си хипермаркет извън Румъния – именно в българската столица. Инвестицията възлиза на пет милиона евро. Представител на компанията заявява пред изданието, че продавачите и помощният персонал са като цяло местни, а ръководството е съставено от румънски специалисти. Веригата за продажба на обзавеждане за баня „Ромстал“, която в скоро време ще открие представителството си в София, смята да навлезе на българския пазар през 2009 г. Румънските инвестиции в съседните страни се оценяват на общата стойност от 135 милиона евро. В друга публикация вестник „Котидианул“ анализира тенденциите в туризма в региона и се опитва да отговори на въпроса – защо България и Унгария са откраднали 255 хиляди румънски туристи. Наред с известния факт, че хотелите в България и Унгария са приватизирани около 10 години преди тези в Румъния, „Котидианул“ подчертава и все по-видимата реклама на двете страни, които не пропускат туристическите изложения в Букурещ. Подчертава се, че след успеха на морските курорти България излиза на румънския пазар и с оферти за ски туризъм.

Разликата в цените спрямо ски курортите в Румъния отново е в полза на България, но е много по-малка от тази при морските курорти. Изданието пише още, че повечето румънски туристи в България са от областите Олтения и Монтения, а тези в Унгария от Трансилвания, т.е. от регионите, близки до съответната граница. „Котидианул“ допълва, че освен конкуренцията в сектора съществуват и много възможности за сътрудничество – особено що се отнася до организирането на общи турове за гости от Далечния изток или Америка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *