България губи парите по ФАР

България може да загуби над половин милиард евро по програма ФАР. Очаква се по-късно днес Европейската комисия да обяви, че няма да възстанови акредитациите на две агенции, работещи с пари по програмата. Акредитациите бяха отнети през юли тази година и се очакваше поне една от тях да бъде възстановена до края на ноември.
Това е най-лошият вариант за България, защото отнетите акредитации на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерство на финансите и на изпълнителната агенция към Министерство на регионалното развитие и благоустройството означават, че продължава забраната за двете агенции да сключват договори.
Срокът за сключване на договори по ФАР пък е 30 ноември, а 220 млн. евро все още въобще не са договорени. Още над 300 млн. са под въпрос – за тази сума вече има сключени договори, но комисията още не е размразила плащанията по тях, спрени през първата половина на годината.
На България само по програма ФАР се полагат над 650 млн. евро. Европейската комисия спря по-рано през годината плащанията по програмата, след като, според нея, са били установени сериозни слабости в системите за управление и контрол.
Източник: БНТ/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *