ОИСР прогнозира почти повсеместна рецесия през 2009 г.

Тридесетте държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИРС) ще преживеят рецесия с 0.4% през 2009 г., а през 2010 г. икономиката им ще се възстановява с темп на растеж от 1.5%. Това се казва в публикуван днес шестмесечен доклад за икономическите перспективи, предаде АФП.
Поради световната финансова криза икономиката на Франция ще отбележи спад с 0.4%, като безработицата сред трудоспособното население ще достигне 8.2%. Над два пъти по-голям ще бъде спадът на Брутния вътрешен продукт в САЩ – 0.9%.
Подобна рецесия – 0.8%, ще преживее Германия, която е първата икономическа сила в Евросъюза, подчертава ОИСР в доклада си. Още по-сериозно ще е положение във Великобритания, където организацията коригира прогнозата си за растежа през 2008 г. от 1.2% на 0.8%, а за идната година предвижда рецесия от 1.1%.
В средата на 2009 г. в Япония ще настъпи дефлация – потребителските стоки ще поевтинеят с 0.1%, което ще продължи и през цялата 2010 г., се казва още в шестмесечния доклад на ОИСР.
Източник: БГНЕС/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *