Брюксел се готви да признае европейските аспирации на източните съседи на ЕС

Европейската комисия обмисля план за приобщаване на шест бивши съветски републики, които са съседи на ЕС, предаде EUobserver.com. Съгласно плана Брюксел ще признае „европейските им аспирации“ и ще създаде нова Европейска икономическа зона, но все пак за ЕС на първо място си остават връзките с Русия.
„Конфликтът с Грузия и по-широките му последствия увеличиха уязвимостта на източните партньори. Сред страните-членки вече се забелязва настроение за вземане на спешни мерки за укрепването на връзките с източните партньори”, се казва в комюнике на ЕК.
Новата европейска политика, чиято основи бяха поставени от Полша и Швеция с предложението „Източно партньорство”, предвижда сключването на споразумения за асоциация с Беларус, Молдова, Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан в следващите няколко години. Тези споразумения, обаче, няма да се разглеждат като обещание за присъединяване към ЕС.
Със споразуменията за асоцииране ЕС ще се опита да постави основите за изграждане на пространство за свободна търговия и общ вътрешен пазар, подобно на Европейското икономическо пространство. Освен това ще бъде засегната и областта на енергийната сигурност чрез общо управление на енергийните коридори плюс някои други конкретни мерки (например Армения да затвори АЕЦ „Медзамор”), както и да се облекчи визовия режим.
На институционално ниво ЕК ще е готова с проекта „Източно партньорство” на 3 декември т.е. навреме за последната среща на високо ниво на ЕС под председателството на Франция на 11 декември.

econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *