Загубите от неизплатени данъци – 120 млн. лв.

Загубите от неизплатените данъци върху доходите възлизат на 120 млн. лв. Това заяви изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. За 2006 г. агенцията е събрала данъци и осигуровки на стойност над 7.5 млрд. лв., през 2007 г. са събрани близо 11.4 млрд. лв., а очакванията за 2008 са за около 13.4 млрд. лв., допълни тя.
Основната причина хората да не плащат данъци и осигуровки е липсата на прозрачност за какво се разходват тези пари, сочат резултатите от анкета, направена от агенцията. Корумпираните служители, високите ставки и липсата на средства са важни фактори за това.
Мургина предвижда кампании за обществена информираност и иска повишаване на глобите за неиздаване на касова бележка и неискането на такава, заявявайки, че „всички ставаме съучастници в създаването на сивата икономика, защото 2500 контролни органа не могат да следят 600 000 апарата“.
„Чувал съм за касови бонове за 1 млн. лв.“, от своя страна, заяви съпредседателят на Съвета за икономически растеж (СИР) Георги Прохаски. Според него включването на свързаните лица в удостоверенията за липса на задължения силно би затруднило икономическата дейност.
Прохаски каза още, че плащанията в сферата на услугите не са оптимизирани, особено високодоходните услуги като медицинските, а те биха могли да донесат по-високи доходи при регулация, отколкото повишението на глобите за неискането и неиздаването на касов бон.
Източник: БГНЕС/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *