Рекорден спад на цените на жилищата по света

Цените на жилищата в световен мащаб отчетоха рекорден спад през последното тримесечие, пише Buzzle.com.
Най-големите понижения отчитат Великобритания – 4.6%, Латвия- 6.2%, Норвегия- 4.5% и Канада- 4.9%, сочат данни на консултанта по недвижими имоти Knight Frank.
По данни на фирмата, средната цена на жилищата в световен мащаб се е понижила с 0.3% за третото тримесечие спрямо второто.
„Вече е повече от ясно, че част от пазарите по света успяват да избегнат кредитната кризата, докато при други цените продължават да се понижават“ – казва Николас Барнес, директор на международните проучвания на Knight Frank.
На годишна база, цените на имотите в световен мащаб се покачват, макар и с по-бавен темп, отколкото през същия период на миналата година.
От 44-те страни, в които Knight Frank следи движението на цените на жилищата, спадът на е най-голям във Великобритания.
Няколко страни в Източна Европа са отчели значителен ръст в цените на жилищните си имоти за последната една година, сочат данни на консултантската компания. Лидер е Словакия с 31.2%, следвана от Русия и България съответно с 26.9% и 26.8%.
Въпреки това ръстът през последните три месеца и в тези страни сериозно се е забавил, като Словакия е отчела повишение с 4.9%, а Русия и България с 4.2% и 3%, става ясно още от данните.
За първи път в класацията е бил включен Дубай, където цените на жилищата са отчели ръст от 76.1%, спрямо третото тримесечие на миналата година.profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *