България губи 1 млрд. EUR ако забрани ВЕИ

Около 1 млрд. EUR ще бъдат загубените инвестиции само от фотоволатични централи в България, ако правителството наложи мораториум върху подобни проекти. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Гиздов.
Налагане на временен ограничителен режим върху изграждането на проекти за ВЕИ означава загуба на доверието в този бизнес, смята той. Тези опасения са продиктувани от изказването на министъра на екологията Нона Караджова, че върху изграждането на подобни проекти трябва да бъде наложен временен мораториум.
След това изказване обаче се оказа, че постигнатият напредък в изграждането на ВЕИ се е изпарил, каза Гиздов. Думите на министъра постави бизнеса в ситуация на хаос и създаде паника в инвеститорите и финансовите среди. В момента всички проекти за ВЕИ са замразени, бизнесът е в колапс, а предприятията губят инвестиции защото не могат да получат финансиране, добави той.
Това ще доведе до фалит на много компании, решили да инвестират в този сектор, а чуждите инвеститори ще си тръгнат от страната, добави Гиздов. Според него след въвеждането на ограничителен режим инвеститорите няма да се върнат с години у нас, след като той бъде отменен.
Причината е, че липсва предвидимост и ясна законова рамка за този бизнес. Така България ще пропусне реалната възможност да привлече инвестиции в размер на 1 млрд. EUR в следващите 5 години, каквито са заявките само за изграждане само на фотоволтаични централи. Това ще доведе и до загуба на стотици работни места, а отливът на инвеститори ще засегне и други отрасли. Според Илко Йоцев, който изгражда проекти за фотоволтаична централа, след изказването на Караджова, от Райфайзенбанк му е било отказано финансиране.
Гиздов посочи, че разговаря с представителите на банковите институции, които също са заявили, че няма да финансират проекти до изясняването на ситуацията. За това от фотоволтаичната асоциация призовават правителството да излезе с ясна позиция дали подкрепя ВЕИ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *