ЕП: По-лесни кредити за безработни

Европейският парламентподкрепи законодателни мерки, които да улеснят достъпа до кредит за започване на собствен бизнес на хора, които са загубили или рискуват да загубят своята работа, съобщи пресслужбата на ЕП.

Целта на европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес“ е да предостави микрокредити (до 25 хил. евро) на хора, които имат нужда от заем за започване или разрастване на своето микропредприятие (с по-малко от 10 служители и с годишен оборот, който не надхвърля 2 млн. евро), но имат затруднения да го получат на традиционния кредитен пазар.
Финансиране
Парламентът одобри отпускането на 100 млн. евро за финансиране на механизма за следващите четири години, както беше предложено от Европейската комисия, но с някои изменения.
Предложението на комисията беше механизмът да бъде финансиран от програма „Прогрес“, която по искане на ЕП вече получи допълнителни 114 млн. евро.
За да се гарантира, че механизмът може да започне да действа в началото на 2010 г., ЕП реши да бъдат отпуснати 25 млн. евро от бюджета на ЕС за 2010 г., който ще бъде окончателно приет на 17 декември.
По въпроса за финансирането за останалите три години все още не е постигнато споразумение между ЕП и Съвета.
Депутатите настояват решенията за финансиране да бъдат взимани всяка година при изготвянето на бюджета за следващата година, за да се избегне пренасочването на средства от програма „Прогрес“.
Функциониране на механизма
Механизмът за микрокредитиране е отворен за обществени и частни структури в страните членки, които осигуряват микрофинансиране за физически лица и микропредприятия.
Сумата от 100 млн. евро ще бъде на тяхно разположение за период от четири години, като ще се управлява заедно с групата на ЕИБ (Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *