Изясни се и кога ще празнуваме през 2010 г.

Правителството обяви 7 май 2010 г. – деня след Гергьовден, за почивен, а 15 май – събота, за работен, съобщиха от МС.

Решението е взето, за да не се прекъсва работната седмица, тъй като Денят на храбростта и на Българската армия през идната година е в четвъртък.
За да се съчетае работният ден 31 декември 2010 г., петък, с официалния празник 1 януари, правителството обяви и последният ден от годината за почивен. Работен ден ще бъде 11 декември, събота.
Кабинетът одобри законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага
Разпети петък да бъде обявен за официален празник, тъй като според каноните на християнската религия на този ден не се работи.
Промените предвиждат още Министерският съвет да има право да обявява и дни за оказване на признателност, а общинските съвети – празнични дни на територията на съответната община.
Правителството утвърди и датите на религиозните празници през 2010 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното.
Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си или неплатен годишен отпуск за религиозните празници.
Празниците на Католическата църква у нас са 5 април – вторият ден на Възкресение, 29 юни – „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, 1 ноември – „Вси Светии“, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.
Мюсюлманското вероизповедание ще празнуваРамазан байрамна 9 и 10 септември и Курбан байрам на 16 и 17 ноември.
За религиозната общност на евреите в България празниците са на 30 март – Песах, 9 септември – Рош Ашана, 18 септември – Йом Кипур, и 23 септември – Сукот.
Арменската апостолическа православна църква ще празнува Бъдни вечер и Рождество Христово на 5 и 6 януари, Св. Вартананк – на 11 февруари, Велика събота – на 3 април, Великден на 4 април.
Празничните дни за обществото „Бяло братство“ са 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Съборните дни – 12 юли и 19 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.
Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден ще почиват четири съботи, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.
Празници за Бахайската общност са 21 март – „Ноу-Руз“ (Бахайска Нова година), Празник „Резван“ на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май и Рождението на Бахаулла на 12 ноември.
Празници за Общество Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 28 февруари, Нрисимха Чатурдаши на 26 май, Ратха Ятра – на 13 юли, и Кришна Джанмащами на 2 септември.
Диамантен път на будизма – България, ще празнуват на 14 февруари Тибетската нова година (Лосар), на 21 март – Ден на чудесата на Буда Шанямуни, на 2 май – Весак (ден на раждане, просветление и паранирвана на Буда Шакямуни), а на 7 юли – първо преподаване на Буда Шакямуни.
Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 30 март.
За празници на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България са определени 24 и 25 май – Петдесетница и Свети дух, и 31 октомври – Денят на Реформацията.
За празници на Будистката общност в България са определени 27 май – Денят на Буда (Весак), 14 февруари – Будистката нова година, 26 юли – Денят Дхарма и 8 декември – Денят Бодхи

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *