България – една от най-осъжданите страни

България се нарежда сред най-осъжданите държави за нарушени човешки права след Турция и Русия. Така страната ни е една от държавите, плащащи най-много обезщетения на Европейския съд по правата на човека . Това каза съдията от Върховния касационен съд  Павлина Панова пред журналисти в Пловдив.
По думите й Министерството на правосъдието е абдикирало от задължението си да публикува решенията на ЕСПЧ, а оправданието за това било, че няма пари. Заради противоречива практика по съдебни решения има голям риск за страната ни, каза Панова. Тя цитира случай, при който тримата бивши служители на ДОТИ, които бяха подсъдими заради откритите в дома  на бившия главен прокурор подслушвателни устройства, получиха различни решения на съда по отношение на уволнението им, макар делата за това да бяха абсолютно идентични.

 
Според Паунова се очаква в скоро време тълкувателно решение на Върховния административен съд  заради неоснователните забрани за напускане на страната, които се налагат при неплатени задължения. Според нея подобна ограничителна мярка нарушава правото на свободно придвижване.
Делото Петьо Петков срещу България е пример как една държава може да наруши цялата европейска конвенция, смята Павлина Панова.  Петков, обвинен за  заливане с киселина  на Светлана Гебрева, бе оправдан от българския съд по това обвинение.  Той обаче съди страната заради това, че е воден с качулка в съда, за необоснован арест, както и заради изказването на бившия районен прокурор, нарушавайки презумпцията за невиновност, и невърнат с години автомобил, иззет като веществено доказателство. Това са нарушения на редица разпоредби, припомни Панова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *