До края на януари се подават заявления за минералните извори

 
 
 

 

 

Общините могат да подадат заявление до края на януари следващата година за ползване на находищата на минерална вода, които не се стопанисват. Екоминистерството ще отдава изворите безвъзмездно на общините за срок от 20 години. В края на декември ще излезе списък с находищата, които отговарят на условията за отдаване на общините.
Таксите от минералните находища ще постъпват в общините и те ще определят тарифата, обясни Асен Ничев, директор на дирекция „Управление на водите“ в екоминистерството.
„Когато находището няма издадено разрешителни тогава самият общински съвет може да вземе решение на каква цена да предостави минералната вода, включително и безвъзмездно. Когато в находището има предоставени разрешителни тогава общината има право да действа само в рамките на тарифата за таксите за водовземане.“
Ако не подадат заявление за ползване на минералните извори в началото на 2011 година общините могат да направят това всяка следваща година.
Eкоминистерството е намерило решение как да събере неплатените такси за водоползване от някои, които имат натрупани задължения още от 2007 и 2008 година. Съставен е график за погасяване на задълженията. Ако не бъде спазен ще се отнемат разрешителните на фирмите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *