България е бронзов медалист по укриване на данъци в ЕС

Италия е европейски рекордьор по укриване на данъци, следвана от Румъния и България, сочи проучване на Асоциацията на италианските данъкоплатци, направено по данни от финансовите полиции в страните от ЕС.
Италия се утвърждава като европейски рекордьор с 51% недекларирани доходи, които подлежат на данъчно облагане. В специалната класация на укриватели на данъци следват Румъния с 42,7 на сто и България с 39,2 на сто недекларирани доходи, предаде БТА. В челната петица са още Естония с 37,6 и Словакия с 34,1 процента, сочи проучването.
Челници в данъчното укриване в Италия са индустриалците с 32,7 на сто, а след тях са банкери и застрахователи – 24,4%, търговци – 11,9% и занаятчии – 10,9%. В териториалната класация на първо място се нарежда Южна Италия с 29,4 процента, следвана от Северозападна – 28,6%, Централна – 21,2% и Североизточна – 20,8%.
Според президента на асоциацията Виторио Карломаньо трябва незабавно да се въведе данъчен федерализъм, а на финансовата полиция да бъдат осигурени нови и по-ефикасни инструменти за разследване. Укриването на данъци се е превърнало в най-упражнявания спорт за италианците, които вече го изнасят в чужбина. Необходима е реформа на системата за събиране на данъци, която в Италия функционира в библейски срокове.
Всяка година в Италия се разпространяват 60 хиляди нови нормативни документа, които включват данъчни разпоредби, министерски циркуляри, резолюции, комюникета и съдебни постановления. Не е възможно да се планира данъчното облагане, защото правилата се менят в хода на данъчната година и сериозно затрудняват онези, които желаят да изпълнят данъчните си задължения, изтъкна президентът на Асоциацията на италианските данъкоплатци.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *