България е на 58 място в доклад на СБ за местата с най-добър бизнес климат

Сингапур е начело, а Чад е в дъното на класацията за бизнесклимата, който Световната банка публикува въпреки критиките и яростната съпротива на Китай, предадоха световните агенции.

Класацията на Световната банка Doing business анализира рамката, която налагат регламентите за бизнеса на малките и средните предприятия в 189 страни. Експертите й оценяват най-вече условията, в които те могат да започнат дейността си, да имат достъп до кредит и да плащат данъци.

Въз основа на резултатите, получени от 10 000 бизнесмени, институцията прави класация, която и тази година е оглавена от Сингапур, лидер от 2007 г., следван от Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания.

В това 11-о издание на класацията България е на 58 място, като има слизане надолу в класацията спрямо миналата година с един пункт по отношение на защитата на инвеститорите. По критерия изпълнение на договорите няма промяна спрямо миналата година. С осем пункта изоставаме спрямо миналата година по критерия получаване на разрешително за строеж, а със седем за стартиране на нов бизнес. Все пак има и положителна тенденция – три места нагоре по критерия плащане на данъци и седем по критерия трансгранична търговия.

Класацията беше силно оспорвано и беше повод да се изпише много мастило. На фона на тези спорове президентът на Световната банка Джим Йон Ким трябваше да се реши да разпореди външен одит, чиито заключения бяха публикувани през юни и бяха безапелационни – в съставянето на класацията има методологически слабости и тя трябва да се спре.

Това беше първото политическо изпитание на Джим Йон Ким след избирането му на поста през лятото на 2012 г. и той прие промени, прехвърляйки контрола върху класациите Doing business на главния икономист на Световната банка, но не отстъпи пред искането да се спре класацията.

На второ място след Сингапур е Хонконг, следван от Нова Зеландия, САЩ и Дания. Тази челна петорка е непроменена от миналата година, а Сингапур трайно заема първото място от 2007 г. насам. Миналата година Франция беше на 34 позиция, но тази пада на 38-а и остава далеч по-назад от Германия, която е 21-ва.

Португалия е високо в класацията – 31-а позиция въпреки, че страната е в програма за международно подпомагане. Въпреки рецесията и социалните трусове Гърция подобрява положението си в класацията, преминавайки от 78-а на 72-а позиция. Гражданската война срина Сирия от 144 на 165 място. Най-последните места в класацията се заемат от три африкански страни – Либия, ЦАР и Чад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *