България е рекордьор по даване на бежански статут в ЕС

Предприетата от България политика за „експресно“ освобождаване от влезлите у нас бежанци е дала резултат. Страната ни се оказа на челно място по предоставяне на бежански и хуманитарен статут на чужденци, показват данните на европейската статистическа служба Евростат за 2014 г. По този показател страната ни е следвана от Швеция и Кипър.

Според данните в 94% от случаите мигрантите в България са получили защитен статут от Държавната агенция за бежанците. Става въпрос за 7000 положителни решения от общо 7435 молби. Заедно със случаите на обжалване страната е издала 7020 одобрения, като 5170 души са получили статут на бежанец, а останалите – хуманитарен. За сравнение, в европейски мащаб положителен отговор от съответната бежанска агенция са получили едва 45% от кандидатите, а след обжалване в съда – 18%.

През миналата година в ЕС са издадени общо 360 000 документи за статут от агенциите за бежанци и още 135 000 след обжалване. Сирийците са едва 68 400 души, или 37% от общия брой на получилите убежище. Следващите по численост мигранти, на които ЕС е оказал защита, са граждани на Еритрея (14 600 души, или 8%) и Афганистан (14 100 души, или 8%). Останалите 50% са от други държави.

България постави рекорда, след като в началото на миналата година ръководството на МВР и Държавната агенция за бежанците негласно предприеха политика на бързо даване на бежански статут, който да позволи на чужденците да заминат за други държави. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев дори разпореди да се ускори даването на статут, което до този момент отнемаше най-малко 6 месеца, като се заричаше проверката на кандидатите да продължава само 3 дни.

От началото на годината 5486 чужденци, предимно сирийци, са влезли в България, което е три пъти повече от същия период на м. г., писа френският в. „Монд“ в репортаж от България. Половината от тях са влезли незаконно въпреки бодливата тел, която прегражда 30 км от границата с Турция. През 2013 г. през дългата 259 км граница са влезли 11 хил. души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *