България е 26-а в общия индекс на бюджетна прозрачност на 59 страни

България е на 26-то място в общия индекс на бюджетна прозрачност след страни като Полша, Румъния и Чехия, като попада в групата на „страни, даващи някаква информация за бюджета” според изследване, предоставено от Институт “Отворено общество”.

Инициативата “Отворен бюджет 2006” се осъществява в рамките на проект “Международен бюджет”. Тя е насочена към подобряване на прозрачността и отчетността на правителствата при управление на публичните финанси.

В рамките на инициативата изследователски екипи в 59 страни оценяват достъпа до информация и участието на обществото в планирането на бюджетните политики, прозрачността на процедурата по създаване на бюджет, наличието на достатъчна информация по реално осъществените приходи и разходи, както и надеждността на механизмите за независим контрол и одит на действията на администрацията.

Само в 6 страни – Франция, Нова Зеландия, Словения, Южна Африка, Великобритания и САЩ, прозрачността е на ниво, гарантиращо достатъчна отчетност на работата на администрацията.

Според резюмето за България, публикувано в сайта на проекта, прозрачността в страната е 47%.

Получаваме пълен брой точки за текущото предоставяне на информация за изпълнението на бюджета, но като особено негативна (носи 0 точки в индекса) се отчита липсата на междинен полугодишен доклад за изпълнението на бюджета.

Детайлният анализ на състоянието в България показва, че доколкото правителството дава относително подробна и навременна информация по бъдещите си данъчни намерения, прозрачността по отношение на разходните политики е на много по-ниско ниво.

Отчетността по отношение на състоянието и операциите с държавен дълг е на много високо ниво. Като добра практика се отчитат и нововъведените кратки анализи, придружаващи месечните статистически справки за изпълнението на бюджета.

Въвеждането на принципите на програмно бюджетиране е на незадоволително ниво, необходимо е предоставяне на повече информация за обвързаността на извършваните държавни разходи и поставените конкретни цели и програми от администрацията.

Продължава да съществува проблем с възможността правителството да харчи част от бюджетния излишък без одобрение на парламента, което противоречи на добрите международни практики.

Много от документите, свързани с бюджетния процес, не се публикуват, а са само за вътрешна употреба на администрацията.

Изследването е извършено чрез стандартизиран подробен въпросник, еднакъв за всички участващи страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *