Инвестират 76 млн. евро в екоселище от 306 къщи в подножието на Витоша

От: Десислава Попова

Делта Имоти Груп ООД стартира следващия месец строителството на първия си мащабен проект – екологично селище Делта Хил, съобщи за Investor.bg Татяна Лазарова, маркетинг мениджър на компанията.

Целият проект включва изграждането на 306 еднофамилни двуетажни къщи и две обществени сгради върху терен от 400 дка в землището на с. Кладница в подножието на южния склон на Витоша на 13 км от столицата.

От април е започнало строителството на съпътстващата инфраструктура, като вече е завършена пречиствателната станция и канализацията.

Размерът на инвестицията в Делта Хил е 70 млн. евро, а за изграждането на инфраструктурата са вложени още 6 млн. евро.

Предвид мащабността на проекта строителството ще се извърши на осем етапа, като всеки етап включва реализирането на цял квартал, така че когато бъде завършен, да се изолира от останалото строителство.

Първият етап започва през ноември и включва изграждането на 42 къщи, като краят е предвиден за септември 2007 г. Вторият етап трябва да застъпи първия – започва през май 2007 г. и приключва през януари 2008 г. По този начин се планира проектът да приключи окончателно през 2010 г.

Година по-рано – през 2009 г., трябва да бъде завършена магистрала Люлин, която да съкрати времето за пътуване от София до селището.

За Делта Хил са разработени 12 основни типа къщи с площ от 180 до 300 кв. м. В центъра на селището ще бъдат построени две обществени сгради, като в едната ще има детска градина и апартаменти, а в другата – магазини, офиси, ресторант, бар и апартаменти. Ако сред бъдещите жители възникне нужда от конкретни услуги, тези площи ще бъдат устроени съгласно изискванията, обясни Татяна Лазарова.

Архитектурният ансамбъл на практика е продължение на съществуващото село Кладница, като проектът е на Фор Райс.

Екоселището няма да бъде от затворен тип, защото той предполага ограничен достъп, а в квартала ще има многобройно население, така че това би било препятствие за живущите там. Кладница е изключително подходящо място за такъв тип проект – наблизо е природен парк Витоша, както и язовир Студена, където е вододайна зона, което гарантира съхраняване на района от индустриално замърсяване, коментира Лазарова.

На въпрос за средната цена за квадратен метър Лазарова поясни, че всеки имот се продава заедно с двор, като големината на парцелите е от 300 до 1 000 кв. м. Крайната цена се формира в зависимост от размер на парцела и от разгънатата застроена площ на къщата, като варира от 150 000 до 250 000 евро.

От Делта Имоти са регистрирали силен интерес към къщите по време на изложението Имоти Експо, включително и от агенции, които предлагат български имоти в чужбина – във Великобритания, Испания, Русия, Гърция, Израел и други. В тази връзка компанията очаква жителите на Делта Хил да формират уникален международен микс.

Консултант по продажбите ще бъде Делта Имоти.

Дружеството е създадено през 2004 г. с 25% българско и 75% естонско участие. Основната му дейност е инвестиции в недвижими имоти и реализиране на три типа проекти: сателитни селища в околностите на София, високо жилищно строителство в широкия център на столицата и технопаркове.

Освен Делта Хил, компанията разработва и други проекти. За тях в момента тече процедура на окрупняване на терени, преговори с институциите и изготвяне на пазарни проучвания, като интересите на Делта Имоти са съсредоточени в София и околностите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *