България живее седма поредна година на дефицит

България живее на дефицит седма поредна година. Тази година той ще е 2,5 млрд. лева. Не смятам, че има краткосрочна опасност държавата да блокира, ако новият дълг не бъде гласуван в НС. България има фискален резерв и ако не бъде приет този резерв, може да бъде приета някаква друга възможност. Това каза пред БНР бившият министър на икономиката Николай Василев.

Според него има няколко групи хора, които са против вземането на нов дълг. Според него хроничното изпадане на страната в голям бюджетен дефицит след 2009 г. е причината страната ни да увеличава дълговете си.

„Ако сега 16 млрд. лева ни се струват много, ако продължаваме сега, сигурно след 10 години ще говорим за 40 млрд. лева и пак ще ни се струват много. Проблемът не е защо трябва да рефинансираме дълговете, а защо винаги харчим повече от миналата година. Според мен, причините са две – популизъм и липса на реформи“, заяви Василев.

„Когато се предложи каквато и да е реформа, опозицията или популистите винаги са против, а много интересно е, че те, след това са против и новия дълг. Един път казват, че има постна пица, което не е вярно, и че има суперзатягане на коланите, което изобщо не е вярно, а сега са и против дълга“, допълни Василев.

Бившият министър призна, че е против поемането на нов дълг, но с други мотиви. Той се надява правителството да смени стратегията си така, че да няма нужда от нови бюджетни дефицити. Според Василев от 2007 г. почти няма успешни реформи и намаляване на бюджетните разходи.

„Не ми харесва, че намеренията на Министерството на финансите са, че за всички следващи години, без изключение, да има милиарди дефицит. Тоест 2015 г. – дефицит, 2016 г. – дефицит, 2017 г. – дефицит, 2018 г., 2020 г., 2030 г. – само дефицит. Тоест, всяка година ще харчим повече пари, отколкото имаме. Това означава, че всяка година дългът ни ще става по-голям“, каза още Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *