КФН иска забрана за сключване на „Гражданска отговорност“ онлайн

Комисията за финансов надзор (КФН) предлага сключването на застраховка „Гражданска отговорност“ от разстояние да бъде забранено.

Това е записано в проекта за нов Кодекс за застраховането, публикуван на сайта на регулатора.

Забраната е единствено за застраховка „Гражданска отговорност“, а в мотивите към проектозакона не е упоменато каква е причината за предложението.

Няколко години от КФН се канеха да премахнат стикерите за „Гражданска отговорност“, които донякъде обезмислят онлайн полиците, тъй като трябва да бъдат получени лично и разлепени по колата.

Сега обаче вместо стикерите от КФН предлагат да отпадне възможността за онлайн застраховане.

Пред „Капитал Daily“ застрахователи коментират, че в други държави няма подобни ограничения.

„В Европа застраховка като „Гражданска отговорност“ масово се прави по интернет“, коментира Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на „Алианц България“. Той отбеляза, че по целия свят полици се продават онлайн, само в България се налага изкуствено ограничение.

Според надзора грешки в изписването на номера на рамата са чести, но ако застраховката се сключва присъствено, отговорност носи посредникът или застрахователят. Не е ясно обаче какво пречи този режим да се запази, като се остави на самите компании да преценят как да удостоверяват истинността на подадената информация, коментира „Капитал Daily“.

Застрахователи, до които вестникът се е допитал, казват, че не им е било искано мнението за предлаганите промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *