България загуби 50 млрд. лв. от контрабанда

Контрабандата в България винаги е била държавна политика. Последните 23 години се показва едно – как държавата не иска да се справи с това. Това заяви бившият митничар Любомир Терзиев пред ТВ7.

Изследванията показват, че страната е загубила 50 млрд. лв. от нереализирани приходи за последните 20 години. Той цитира и занижените в бюджета очаквания от приходи от митниците. Дали политиците са от ГЕРБ, НДСВ, БСП и ДПС тези, които са в елита са едни и същи и си подават топката един на друг, за да не се разбере какво се прави. Нови експерти, които могат да се разровят в архивите не се допускат.

На практика се разиграва един цирк, а зад кулисите същите политици се целуват и си разменят информация, каза Терзиев. Кабинетът взема заем от 1 млрд. лв., въпреки че може този милиард да се събере от митниците, каза той. Новият зам.-директор Николай Попов, който идва от ГДБОП няма представа от митници. Той не знае за какво става въпрос и сам си признава, че ще се учи в движение. Елка Владова също не разбираше нищо от митници, беше събрала екип от хора, които й казваха какво да подписва. Относно спрягания за шеф на митниците Кирил Желев Терзиев се изказа ласкаво, като припомни, че Желев като зам.-министър е отговарял пряко за митниците и е информиран за ситуацията там.

Обикновено за шеф на митниците се търси човек, който е послушен и изпълнява това, което му казват. Ако се покаже, че ще работи за държавата както например Емил Димитров-Ревизоро, веднага се уволнява. Терзиев препоръча промените в митниците да започнат от гарантиране на заплати от 3-4000 лв., за да не се замесват служителите в контрабандни схеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *