Цената на петрола Brent слезе под 108 долара за барел

Цената на петрола Brent слезе под 108 долара за барел след като се намалиха опасенията з а снабдяването н а пазарите и преди излизането на икономически данни за най-големите потребители в света – САЩ и Китай.

Днес по обед фючърсите на северноморската еталонна марка Brent поевтиняха с 61 цента до 107,57 долара з а барел, а тези за американския индикативен сорт WTI поскъпнаха с 14 цента – до 105,16 долара за барел, съобщава Reuters.

Анализаторите смятат, че експортът, промишленото производство и продажбите на дребно в Китай са нараснали през юли, а запасите в САЩ са намалели през миналата седмица.

„Предстои публикуването важни икономически данни от САКЩ и Китай, които ще дадат представа н а пазара, за това какво ще бъде търсенето на петрол. Но краткосрочните прогнози за цените на суровината предполагат тяхното намаление“ смята анализаторът на CMC Markets Рик Спунер. Според него нивото на поддръжка за WTI е 102,50 долара за барел, а на съпротивление – 109 д., съответният диапазон за Brent е 105,50-109 долара за барел.

По данни на Американския институт по петрола запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се намали и с 3,66 млн.барела при прогноза – 1,2 милиона. Отчетът за запасите от петрол на държавното Управление за енергийна информация ще излезе по-късно днес.

Натиск върху цената на Brent оказват думите на новия ирански президент Хасан Роухани, изразяващ готовност да обсъжда със Запада ядрената програма на страната. Именно геополитическите рискове поддържаха цената на петрола над 100 долара за барел през по-голямата част от 2012 и през тази година.

Brent поевтинява и поради възобновяването на доставките от северноморското находище Buzzard.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *