България започва подготовка за членство в еврозоната

България започва подготовка за членство в еврозоната. На вчерашното си редовно заседание правителството създаде координационен съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната. Негов председател е министърът на фи-нансите Владислав Горанов, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Сред основните функции на съвета ще бъде разработване на проект на национален план за въвеждане на еврото в България, изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, организацията и координирането на практическата подготовка на страната ни и ръководство и координиране на работата на експертните работни групи.
Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на БНБ, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други. Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната. Новината за спецсъвета идва в деня, в който валутният борд у нас навърши 18 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *