България изгуби инвестиционния си рейтинг

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от 'BBB-/A-3' на 'BB+/B' със стабилна перспектива. Така страната ни губи инвестиционното ниво на рейтинга си и държавните ѝ облигации минават в графаjunk, т. е. лоши, нискокачествени активи.

Рейтинговата агенция изтъква като основни причини за промяната ситуацията с КТБ и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. „Ликвидната подкрепа за отслабени местни банки е оказала натиск върху публичния дълг. По наша преценка, продължителната дефлация и надвисващото влошено състояние на частния дълг застрашават перспективите пред растежа на страната, финансовата стабилност и бюджетното салдо. Стабилната перспектива отразява баланса между уязвимостта на финансовия сектор все още ниската задлъжнялост на правителството“, се казва в мотивите към решението наStandard and Poor’s. Агенцията предвижда възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, при положение, че се повиши потенциалът за икономически растеж на страната, ако се привлекат повече преки чуждестранни инвестиции, или ако икономиката на България нараства по-бързо от очакванията на S&P, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо.

„Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика“, коментира министърът на финансите Владислав Горанов. Според него, в документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, като мерките, отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит.

Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение, подчерта министър Горанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *