Кадър на „Агробизнесбанк“ влезе в управлението на Българската банка за развитие

Пловдивчанинът Илия Кирчев, чиято кариера стартира през 1995 г. в „Агробизнесбанк“, е новият член на Управителния съвет на Българската банка за развитие. Заедно с него, в мениджмънта на банката влиза и Ангел Геков, реши на свое заседание Надзорният Съвет. Геков и Кирчев ще заемат местата на досегашния председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор Димо Спасов и на члена на УС и изпълнителен директор Иван Христов. В ръководството на банката поста си запазва Билян Балев. Промените ще влязат в сила след вписването им в Търговския регистър.

До тях се стигна, тъй като според надзора, „финансовите и икономическите условия в страната налагат управлението на публичните средства на ББР и функционирането й като единствената държавна банка да се осъществява все по-прозрачно и ефективно. “ Очакванията са Българската банка за развитие да затвърди позицията си като източник на „стратегически идеи на базата на практиката, опита и знанията при изготвяне и провеждане на държавната политика за насърчаване на малките и средните предприятия, адекватно на нуждите на пазара, без да се нарушава конкуренцията и в сътрудничество с останалите кредитни институции „, допълва в мотивите си Надзорния съвет на финансовата институция.

Пловдивското попълнение в управлението на банката Илия Кирчев е магистър по „Финанси“ от Университета за национално и световно стопанство. Започва работа в „Агробизнесбанк“ в Пловдив, която по-късно е продадена за 1 лев. От 1999 г. до 2003 г. е управител на клон Пловдив на „Алианц Банк България“. В продължение на две години заема ръководни позиции в „Ейч Ви Би Банк Биохим“, а от 2005 г. до 2010 г. последователно оглавява два от пловдивските клонове на „Юробанк България“. Преди 3 г. става регионален мениджър за корпоративни клиенти в банката. От 2012 до 2013 г. е управител на клон Пловдив на „Първа инвестиционна банка“ АД. В момента е асистент във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив.

Ангел Геков е завършил Историческия факултет на Белградския университет и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски „. Специализирал е „Финанси и банкиране за страните от Централна и Източна Европа“ в Токио, Япония и кредитен анализ във Виена, Австрия. Кариерата МУ Започва в Стопанска Банка. През 1997 г. оглавява управление „Кредитиране“ в Булбанк. От 2001 до 2005 г. е изпълнителен директор на „Росексимбанк“, Общинска банка и Насърчителна банка (сега Българска банка за развитие). От 2011 г. досега е член на УС и изпълнителен директор на „Търговска Банка Д“ АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *