България има основание да поиска помощ от ЕК заради щетите от наводненията

България има основание да поиска помощ от Фонда за солидарност на Еврокомисията заради щетите от наводненията от последните два месеца. Това каза главен комисар Николай Николов – директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, пред БНР, по повод потопа, който в последните дни наводни Мизия.

Припомняме, че водното бедствие в Мизия бе причинено от местната река Скът, от която се вдигна висока приливна вълна, която заля града. Водата разруши десетки къщи и потопи стотици. Над 800 души бяха евакуирани от града.

Николай Николов посочи, че вече в две трети от града има електроснабдяване, а нивото на водата е спаднало с 50-60 см. Днес ще се правят огледи на щетите. Възстановяването на града обаче зависи и от кметската управа, и от държавата, заяви той.

Освен от междуведомствената комисия към Министерския съвет главен комисар Николов каза, че е възможно България да получи помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия. Установените щети от предишните наводнения са приблизително 500 милиона лева.

„Това е дало основание на нашата държава да поиска официално тази помощ. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително, след оценката на щетите в Мизия и региона“, смята той.

Периодично проверяваме информация за изчезнали и затрупани хора, каза още Николов.

Въпреки че ситуацията бавно се нормализира, кварталът по поречието на реката остава наводнен. Цяла нощ полицаи са охранявали наводнените къщи. Спасителните екипи са правили огледи с лодки. Акцията продължава и днес.

Информацията от вчера за загиналите в потопа е коригирана – засега е потвърдена само една жертва.

Междувременно министърът по околната среда и водите Станислав Анастасов каза пред „Нова телевизия“, че не е имало аварирали язовири около град Мизия, както и неконтролируемо изпускане.

Той за пореден път каза, че от МОСВ още в петък са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста. „Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък”, заяви Станислав Анастасов.

По думите му язовирите се поддържат до едно санитарно ниво, под което нивото на водата не се сваля. Контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и 8-те язовира са общинска собственост.

Министърът заяви, че все още остава опасността реките Искър, Вит и Осъм да прелеят, ако вали. Предупреждението е за сряда и четвъртък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *