Португалия заделя 4,9 млрд. евро за спасението на Banco Espirito Santo

Португалия ще похарчи 4,9 млрд. евро, за да спаси най-голямата си публична банка, само няколко месеца след като иберийската страна прекрати международния си спасителен план, пише CNBC.

Договореният между Лисабон и представители на Европейския съюз ход дойде след седмици на все по-лоши новини за финансовото състояние на кредитора. Състоянието на банката разклати от своя страна и цялостните позиции на бизнес империята Espirito Santo.

Според плана Banco Espirito Santo (BES) ще бъде разделена на „добра“ банкапод названието Novo Banco и „лоша“ банка, която ще приюти токсичните експозиции на целия закъсал кредитор. Кризата около кредитора донесе на холдинга загуба в размер на около 3,6 млрд. евро.

Загубите на „лошата“ банкаще бъдат поети от необезпечените облигационери и акционерите на банката, в това число холдинга Espirito Santo, който притежава 20 на сто от акциите, и френската банка Credit Agricole, която е собственик на 14,6 на сто.

Рекапитализацията на Novo Banco ще е в размер на 4,9 млрд. евро и ще бъде осъществена с помощта на специалния банков резолюционен фонд, създаден през 2012 г. от португалското правителство. Всички вложители, както и всички обезпечени облигационери на банката, ще бъдат защитени.

Само преди дни португалската централна банка посочи, че BES може да се рекапитализира от частни инвеститори. Според изявлението планът не трябваше да включва никакви разходи за държавната хазна. Основните надежди на институцията са, че публичните средства ще бъдат възстановени, когато Novo Banco в крайна сметка бъде продадена на частни инвеститори.

„Планът не носи риск за публичните финанси или за данъкоплатците“, отбеляза пред репортери в Лисабон Карлос Коща, гуверньор на централната банка.

Спасяването се оказа завръщане към лошите новини за иберийската страна само месец, след като Лисабон прекрати тригодишния си спасителен план на стойност 78 млрд. евро, финансиран от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд.

Акциите на BES поевтиняха със 75 на сто само през миналата седмица, сигнализирайки за рязкото пресъхване на инвеститорския апетит към банковия сектор в страната. По този начин държавната помощ за кредитора стана неизбежна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *