България и Гърция възмутени от руското предложение за петрола

Международната проектна компания, която ще управлява нефтопровода „Бургас-Александруполис”, да финансира изготвянето на предварителна екологична оценка в Бургаския залив. Това е предложила българската страна при преговорите в Атина с експертите от Русия и Гърция, научи Дарик радио. Тази оценка ще бъде направена преди задължителната ОВОС, която трябва да бъде одобрена от ековедомството.

До момента никакви документи за „Бургас-Александруполис” не са постъпили там, защото проект няма и той се очаква да бъде изготвен едва когато се постигне споразумение между трите страни, обясниха експерти, участвали в преговорите. Те обаче са предложили разговорите да продължат, а междувременно да се поръча и изготвянето на проекта.

България и Гърция няма да отстъпят от настояването да се спази междуправителственото споразумение за нефтопровода, според което руската „Транснефт” трябва да осигури 100 процента от петрола по трасето, е станало ясно на срещата в Атина. Експерти припомнят, че тъкмо този ангажимент е осигурил на Русия 51-процентен дял в проекта, а на България и Гърция – по 24,5 на сто.

Двете предложения, които отправи Русия, бяха неочаквани и в противоречие с подписания документ между трите правителства, коментираха експерти пред Дарик. Едното на практика означава, че ако „Транснефт” осигури 100 процента от петрола, то решението в Международната проектна компания ще се вземат изцяло от Русия.

Другият вариант, предложен от руската страна, е всеки да осигури дела си според процентното участие в общото дружество, но тогава решенията се вземат с мнозинство от 74,5 процента, което означава, че или България, или Гърция остават без право на глас. Експертите и на двете страни чули за пръв път второто предложение, но са категорични, че и двата варианта са неприемливи и че техните права на миноритарни акционери трябва да бъдат гарантирани.

Гърция и Русия не са възразили на предложението на България международната проектна компания да се регистрира в Холандия, окончателно решение обаче още няма. Заради тези разногласия предстоят две срещи на юристите на трите страни в Русия през втората половина на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *