България и още четири държави не са освободили пазара на земя за купувачи от ЕС

В момента България и още четири държави – Латвия, Литва, Унгария и Словакия, прилагат ограничения, които Брюксел смята за дискриминационни и води наказателни процедури. София имаше срок до септември да освободи пазара на земя за купувачи от ЕС. Но сега наяве излизат нови обстоятелства.

Българските политици успяха да превърнат във фарс и важната тема за отварянето на пазара на земеделска земя за чужденци. След като преди дни агроминистерството пусна проект за отпадане на ограниченията за фирми и граждани от ЕС, който разпали политическите страсти, вчера се разбра, че всъщност Европейската комисия пише специален наръчник за всички страни членки, в който ще обясни кои забрани и изисквания за придобиване на ниви и ливади от чужденци са допустими и кои нарушават принципите и законите на ЕС.

В момента България и още четири държави – Латвия, Литва, Унгария и Словакия, прилагат ограничения, които Брюксел смята за дискриминационни и води наказателни процедури. София имаше срок до септември да освободи пазара на земя за купувачи от ЕС. Но сега наяве излизат нови обстоятелства.

Наръчникът ще е готов до есента, а Европарламентът е настоял до приемането на указанията ЕК да замрази наказателните процедури срещу петте държави нарушителки, обясниха вчера на брифинг зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Данаил Кирилов и Владимир Уручев, който се оказа докладчик по темата в Европейския парламент. Така и не стана ясно защо тази новина се съобщава едва сега. Не се разбра и защо управляващите поставиха министър Порожанов в неудобната позиция да внася прибързано законопроект за отпадане на условията за придобиване на земя, след като ЕК тепърва ще пусне тълкуване по въпроса кои ограничения са в синхрон с европравилата и кои са наказуеми.

Проектът предвижда да се премахне изискването за уседналост – сега който иска да купува земеделски декари у нас, трябва да доказва, че е имал поне 5 години пребиваване в страната. Това е летва, която лесно се заобикаля, но партиите популисти веднага скочиха срещу премахването – БСП и патриотите обявиха, че земята е национално богатство, а може да попадне във вражи ръце. В сряда на председателски съвет Корнелия Нинова успя да наложи решение Народното събрание засега да не се занимава с тези промени, като обясни, че е по-добре България да плаща глоби и да върви срещу еврозаконите, но да си брани земеделските площи. И ГЕРБ, „Воля“ и патриотите се съгласиха, че не бива да се прибързва.

Вчера Цветанов кой знае защо горещо благодари на Корнелия Нинова, че е предложила проектът да не се приема. „Поздравявам лидера на БСП за темата, която повдигна. Тя веднага получи нашата подкрепа. Виждате, че в парламента вече се сформира мнозинство, включително и с подкрепата на опозицията в лицето на БСП, което означава, че този законопроект няма да бъде гледан, докато Европейската комисия не се произнесе по всички препоръки, дадени в доклад на евродепутатите от пролетта“, обясни Цветанов. Преди това Уручев пък обясни, че според доклада свободното движение на капитали и свободното купуване на земя в ЕС са довели до „тотално изкривяване на пазара на земя, включително и до навлизане на фондове, които нямат нищо общо със селското стопанство“.

Прогноза

Евродепутатът Владимир Уручев изтъкна, че очаква в резултат от доклада ЕК да наложи мораториум върху наказателните процедури срещу България и другите четири страни, въвели ограничения. Уручев коментира, че нашето изискване за уседналост почти сигурно ще отпадне, защото ЕК го намира за дискриминационно. Но прогнозира, че е възможно в бъдеще да се наложат други регулации при продажбата на земя, за да се гарантира, че тя ще се използва само за земеделски цели, информира в.Сега.

„Редно е тонът на емоциите в дебата в нашето общество да се прехвърли в руслото на разума, да направим такова законодателство, което да позволи да съхраним нашата земя и да премахнем всички опасности от спекулативни сделки, ръст на цени и загуба на земеделска земя за други цели“, посочи евродепутатът.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *