Турция изостри отношенията си с Германия и САЩ

Берлин предприема по-твърда политика към Анкара, а Пентагонът е недоволен, че публично са разкрити US бази в Северна Сирия

Турция отново изостри отношенията си с Германия и САЩ, предадоха агенциите. „Политиката ни към Турция трябва да приеме нова посока… Не можем да продължим, както досега. Трябва да сме по-ясни, отколкото бяхме досега…“, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, след като турските власти обявиха, че ще оставят в ареста шестима активисти на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“, сред които и германски гражданин. Те са задържани заради съмнения за връзки с терористични организации. Габриел прекъсна ваканцията си заради инцидента и привика за обяснения турския посланик. Габриел призова германските граждани да бъдат особено внимателни при пътувания в Турция. Това предупреждение ще рефлектира силно върху турската икономика, тъй като около 15% от резервациите за почивки са от германски туристи. Габриел също така заяви, че Берлин вече няма да е гарант за корпоративни инвестиции в Турция. Германският в. „Ди Цайт“ написа, че Анкара е предала на Берлин списък с 68 германски компании, обвинени, че имат връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен, обвиняван от Турция за главен организатор на неуспешния опит за преврат. Химическата компания BASF потвърди, че е в списъка, предаден на германската полиция. Турският вицепремиер Мехмет Шимшек обаче каза, че твърденията във в. „Ди Цайт“ са напълно погрешни.

Отношенията между САЩ и Турция се изостриха, след като Пентагонът разкритикува Анкара, че държавната информационна агенция е разкрила местонахождението на 10 военни съоръжения на американците в Северна Сирия. Преди дни Анадолската агенция публикува подобен материал, информира в.Сега. От Пентагона заявиха, че „разпространението на чувствителна военна информация“ излага коалиционните сили на ненужен риск и може да провали предприетите операции срещу „Ислямска държава“.

Междувременно Анкара предложи да освободи задържания турски журналист от немския в. „Ди Велт“ Дениз Юджел, ако Берлин й върне двама бивши генерали, избягали след опита за преврат, съобщи в. „Билд“, позовавайки се на дипломатически източници. Предложението било направено преди няколко седмици от президента Реджеп Ердоган.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *