България и Румъния продължават в пакет по пътя към Шенген

България и Румъния ще продължат да бъдат разглеждани в пакет, когато става дума за приемането им в Шенгенското пространство. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Александър Филипов, посланик на България в Румъния.

Изказването му е по повод срещата на румънския президент Траян Бъсеску с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой миналата седмица. Тогава държавният глава на северната ни съседка заяви, че е крайно време Румъния да бъде приета в зоната без граници и това трябва да се случи още тази година.

По време на разговора обаче той не спомена България, а по-късно българският външен министър Кристиан Вигенин заяви, че страната ни ще влезе в Шенген чак през 2017 г.

По думите на Филипов България и Румъния са изпълнили всички условия за присъединяване. Според него безспорната готовност на страната ни за членство е била многократно призната на най-високо ниво, включително от Европейската комисия и Европейския парламент.

Въпреки това България продължава да надгражда стандартите за влизане в Шенген, твърди посланикът. Той уточнява, че въпросът с членството се решава от държавите-членки с постигането на консенсус.

„Ако някоя държава има претенции към България от каквото и да е естество, това би попречило за влизането ни в Шенгенското пространство“, уточни Александър Филипов.

Той изрази надеждата си, че резултатите, постигнати от България, ще бъдат отчетени и резервираните страни-членки ще заемат конструктивна позиция по въпроса, подкрепяйки присъединяването на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *