България качва 2 места в света по износ на стоки

България вече е на 63-o място в света по износ на стоки, с 2 места по-нагоре спрямо 2012. През последните 5 години българските фирми постигат средногодишен ръст на износа от 15%. През същия период световният внос расте с 10% средногодишно, т.е. изместваме други доставчици на глобалните пазари, показва анализът на Веселин Илиев от БСК.
Както и в предишни години, водещите експортни групи стоки на България са горива и мед, следвани от електрически и електронни изделия и машини. Износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2009-2013 г.) бележи средно годишен ръст 15%, докато световният внос расте с 9% за същия период, т.е. страната ни печели пазарен дял.
При експорта на машините и части за 5 години България отбелязва среден ръст 17% при средногодишен ръст на световния внос 8%. Много силно увеличение – средно 31% за 5 г. при ръст на световния внос от 13%, се регистрира за житните култури. Само за 2013 г. ръстът е 50%.
Водещи пазари за пшеницата са Испания – 23% Румъния 11%, Либия, Италия, Гърция, Сирия. Най-добри цени обаче постигаме в ОАЕ, Ливан и Египет – средно около 320-330 щ.д./тон.
България е на първо място в света по износ на слънчогледови семена. Най-голяма част от износа е за Холандия, Турция, Франция, Португалия, а най-добри цени постигаме в Германия и Велико¬британия, се посочва още в анализа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *