Шистовият газ е фалшива алтернатива на „Южен поток“

Южен поток“ няма алтернатива за енергоснабдяването на ЕС в близките десетилетия. Това стана ясно и от посещението на руския външен министър Сергей Лавров в България – дори президентът Росен Плевнелиев, изглежда, е съгласен.
Съпротивата срещу „Южен поток“ на американските неоконсерватори и европейските им съюзници като напускащия енергиен еврокомисар Йотингер не се базираше на геологически и икономически реалности, а на неоконсервативни идеологеми и на митовете на корпоративната пропаганда. Тя целеше засилване на политическия натиск върху Москва за международно утвърждаване на киевските власти, чието положение е неудържимо на фона на новините за военните им престъпления в Източна Украйна, на грамадната бежанска и хуманитарна криза и на надвисващата над страната икономическа катастрофа.
В Проектозакона за предотвратяване на руската агресия, внесен за обсъждане в Сената на САЩ на 1 май от републиканеца Боб Коркър, има специални раздели за интензификация на американския износ и осигуряване на енергийната независимост от Русия на Европа и Евразия – като геополитическо оръжие на САЩ. Основен аргумент на неоконсервативната кампания срещу „Южен поток“ е шистовата революция в САЩ – планираше се американският износ на втечнен газ за Европа и разработката от американски компании на нови шистови находища на Стария континент да заменят напълно руския износ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *