България може да получи от ЕС още 100 млн. лв. за развитие на селските райони

България може да получи от Европейския съюз още 100 млн. лв. за развитие на селските райони. До края на юни обаче Министерството на земеделието трябва да представи в Брюксел Национален референтен план и от януари 2010 г. да започне усвояването на парите, каза евродепутатът Петя Ставрева на национална конференция по проблемите на животновъдството в Плевен. Ставрева изрази безпокойство от забавеното усвояване на европейските пари по програмата за селските райони.

Петя Ставрева: Смятам, че това е една безотговорна политика в условията на финансова криза, в условията на спешна нужда от модернизиране и подпомагане на сектора. Колкото повече пари влязат в българското земеделие, а реално ние имаме полза, ние имаме възможности да ги усвоим, толкова по-бързо българските фермери ще станат конкурентноспособни на европейските си колеги.

Не можем да си позволим да губим повече европейски пари и смятам, че няма по-голяма санкция за България от това да не усвоим парите по европейските фондове и в областта на земеделието, и по останалите оперативни програми. Целият бюджет на програмата за периода 2007-2013 г. е 3 200 000 000 евро. До момента по информация на министъра на земеделието са подадени проекти на стойност за около 100 млн. евро.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *