България може да се превърне в потенциален пазар за 15 млн. чужденци

Първият самолет в направление Истанбул-Варна кацна на летището в морската столица днес, 30 май, след официалното откриване на линията.

Чрез новата линия Варна-Истанбул изграждаме един международен мост, който предстои да допринесе за ръста на българския туризъм. Летището в Истанбул, Турция, е международен хъб, разпределящ авиопотоците за Източна Европа и Близкия изток. Така ние осигуряваме въздушен мост от една страна с Китай, Япония и Тайланд, а от друга със страните от Северна и Южна Америка, заяви във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев при откриването на новата директна линия Варна – Истанбул.

„Варна може да стане директна точка за полети, идващи от централна и западна Европа“, каза още зам.-министър Ботев.

Летището в морската ни столица е най-близкото за населението на Румъния на Югоизточна Украйна, Югозападна Русия и Молдова. „За България това е потенциален пазар от над 15 млн. чуждестранни гости“, подчерта заместник-министър Ботев.

Към момента самолети на Turkish Airlines летяха само до София. През последните две години сътрудничеството между България и Турция в областта на гражданската авиация се развиваше по посока на медицинския туризъм. Полетите Истанбул-Варна ще обслужват пътници целогодишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *