България не е събрала 957 милиона евро от ДДС през 2012 г.

Европейската комисия установи 177 млрд. евро несъбрани приходи от ДДС в Европейския съюз. Тази сума се равнява на 16% от общите очаквани приходи от ДДС в 26 страни от съюза. Това се казва в доклад на комисията, разпространен вчера. Данните обаче са за 2012 г. и оттогава досега ситуацията може да се е променила. Нарушенията са една от основните причини за недостига на приходи, но несъответствията в приходите от ДДС не се дължат само на измами, обясняват експерти. „Виновни“ са и фалитите, статистическите грешки, забавените плащания, както и законното избягване на данъци.

В България през 2012 г. разликата между очакваните приходи от данъка и действително събрания от националните органи ДДС е била 20% (957 млн. евро). В 11 страни от ЕС несъответствието в приходите от ДДС е намаляло между 2011 и 2012 г., а в 15 то се е увеличило. През 2012 г. най-малко е било несъответствието в приходите от ДДС в Холандия (5% от очакваните приходи), Финландия (5%) и Люксембург (6%). Най-голямо несъответствие е регистрирано в Румъния (44% от очакваните приходи), Словакия (39%) и Литва (36%).

„Днешните данни показват, че трябва да се свърши още много работа. Страните членки не могат да си позволят толкова мащабни загуби на приходи. Те трябва да положат повече усилия и да вземат решителни мерки за връщането на тези публични средства“, заяви еврокомисарят по данъчното облагане Алгирдас Шемета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *