Китай печели най-много от ниските цени на петрола

Повечето участници на световния петролен пазар не са доволни от ситуацията с цените. В Съединените щати са заплашени проектите с шистов нефт и газ, във Венецуела вече се говори, че ниските цени застрашават цялата икономика, понижаващите стойности имат отрицателно въздействие и върху руската икономика. Но има един играч, който със сигурност е доволен от ситуацията.

Вече никой не се съмнява, че цените са паднали в резултат на действията на Саудитска Арабия, и страните, които добиват енергийни ресурси са изправени пред определени проблеми. Само Китай не се притеснява и прави всичко възможно, за да се възползва от пазарната конюнктура. Супертанкерите, превозващи суров петрол и пътуващи към пристанищата на Китай, са нараснали до деветмесечен връх.

Броят на най-големите кораби в индустрията, превозващи суров петрол, достигна 80. Средно всеки от тези танкери превозват 2 млн. барела, което означава, че в близко бъдеще Китай ще получи 160 млн. барела, и най-вероятно тези количества ще продължат да растат. Очевидно е, че най-голямата по население държава в света се опитва да запълни всички свои хранилища, докато цените са ниски.

80 супер танкера да пътуват едновременно – това е най-високият показател от 3 януари 2014 г. насам.

Нека припомним, че на 22 октомври цената на фючърсите на сорта Brent спадна до четиригодишен минимум на фона на слуховете, че Саудитска Арабия, Кувейт и други страни от OPEC нямат намерение да съкращават добивите си.

На пръв поглед може да изглежда, че 80 танкера не са много. През последните две години средният брой на кораби, превозващи петрол и плаващи за Китай, е бил 63. Оказва се, че Китай провежда същата политика и към други стоки и суровини, както и по отношение на златото. Купува толкова, колкото може, докато цените са ниски.

Среднодневното потребление в Китай е нараснало до 10.3 милиона барела. Според прогнозите на Международната енегийна агенция потреблението през 2014 г. ще нарасне с 2,3%, през 2015 г. – с 3,2%. В същото време, през септември Китай е увеличил вноса на петрол с 13.1% спямо август до 6,7 млн. барела на ден, а за първите девет месеца на 2014 г. вносът се е увеличил с 8.3% до 6.11 млн. барела на ден.

Китайската икономика е изцяло зависима от вноса на петрол и това поставя страната в уязвимо положение и в зависимост пазарната конюнктура.

Търсенето на „черно злато“ в Китай постоянно расте, принуждавайки властите да планират разходи по 500 млрд. долара годишно за внос до 2020 г., сочат прогнозите на Wood Mackenzie. Според консултантската компания, това увеличение се дължи до голяма степен и на рязкото нарастване на броя на автомобилите в страната.

Сега потреблението се задоволява основно от вноса на петрол от Ангола, Венецуела и от Русия в последните две години. В същото време, Саудитска Арабия изглежда е изключила от плановете си Китай. В момента делът на Саудитска Арабия е паднал до 19% от общия внос на петрол в Китай, но това равнище остава непроменено в продължение на последните две години. Вбъдеще най-вероятно делът на Саудитска Арабия ще намалява за сметка на нарастването на вноса от Русия.

Много скоро Китай може да се превърне във важен фактор за стабилизирането на цените на петрола. Ако броят на супертанкерите, които плават към Китай, не започне да намалява в краткосрочен план, глобалният пазар трябва да бъде подкрепен по някакъв начин, като най-важният е да бъдат убедени всички държави износителки на петрол от OPEC да намалят добивите си и борсовите цени да започват да се повишават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *