България не се рекламира достатъчно пред чуждите инвеститори

България не се представя достатъчно добре пред потенциалните чужди инвеститори, въпреки че се конкурира с държавите от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Около това мнение се обединиха участниците в конференцията за инвестиции в имоти BalRec.

Според Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи” във Forton International, цените на земята, наемните равнища или цената на строителството не са много по-различни, отколкото е в другите държави от региона. „Затова е необходимо страната ни да покаже, че е добър и надежден партньор и да успокои опасенията на компаниите, които биха имали интерес да стъпят у нас“, казва той.

Пътят е да показваме успехите на вече развиващи се и разширяващи се бизнеси в страната, както и да предложим конкурентни условия, така че инвеститорите да предпочетат нашата страна.

Потенциалът на България като производствена дестинация

Гюрджиев подчерта, че производството се връща от Азия към Европа и България ще трябва да отстоява и защитава своето място на Стария континент като привлекателна дестинация за развитие на индустрия – най-вече производство на компоненти заавтомобили, електроника и машиностроене.

Същевременно обаче пазарът страда от тежък недостиг на качествени индустриални площи – и производствени, и складови, и логистични, които да отговорят на търсенето. Има нужда от нов продукт, но строители и инвеститори не са склонни да правят вложения в спекулативно строителство без сигурен наемател и гаранции, което оказва сериозен натиск върху пазара.

Мирослава Александрова, мениджър корпоративно планиране в Glorient Investment, подчерта, че разположението на страната ни е ключово при избора на дадена компания да се разположи в страната, тъй като предлагаме бърз и удобен достъп както до пазарите от Европейския съюз (ЕС), така и към Турция.

Държавата обаче не се е справила с основното предизвикателство – да минимизира слабите страни и спънките пред бизнеса, допълни Минко Борджуков, управител и директор бизнес развитие в Bulgarian Property Developments.

Като основни слабости Борджуков очерта себестойността на строителството, свръхрегулацията, разтеглените административни срокове, противопожарните норми, които са сред най-тежките в Европа, и инфраструктурата.

Проблем е и човешкият ресурс, коментира Владимир Гюрджиев. Страната ни разполага с опитни и ефективни кадри, но те не са достатъчно, така че да задоволят нуждите на потенциалните по-едри инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *