„БЯЛА КНИГА ЗА НОВА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ 2015-2025 Г.” ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ НА 07.04.2014г.

Днес, четвъртък, 10 април, от 13 часа, в Националния пресклуб на БТА в София, бул. „Цариградско шосе” №49 се проведе пресконференция, на която бе представена „Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025 г.”, която излезе от печат на 07.04.2014 г.

В пресконференцията взеха участие:

д-р ик. инж. Петър Нейчев – Председател на Управителния съвет на „Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация”; Зам. председател на Съюз на икономистите в България; Председател на Съвета на директорите на четири публични акционерни дружества листвани на БФБ-София.

проф. д.ик.н. Асен Конарев – Доктор на икономическите науки; Преподавател в Университет по хранителни технологии – Пловдив; Зам. председател на Управителния съвет на „Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация”; Главен редактор на Списание „Финанси” – www.financebg.com; Член на управителните органи на три публични акционерни дружества листвани на БФБ-София.

проф. д-р Ангел Гроздин – Председател на Земеделската камара – Пловдив; Председател на Съвета на директорите на „Орфей клуб уелнес” АД – Пловдив; Член на управителните органи на две публични акционерни дружества листвани на БФБ-София.

инж. Стефан Гълъбов – Член на Управителния съвет на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация; Зам. председател на Съвета на директорите на „Оптела” АД- Пловдив; Член на управителните органи на две публични акционерни дружества листвани на БФБ-София.

Димитър Гишин – Магистър по право; Изпълнителен директор на „Корпорация за технологии и иновации” АД – Пловдив; Ръководител на проекта „Бизнесмрежа за българите по света”.

Венелин Йорданов – Магистър по икономика; Зам. председател на Управителния съвет на „Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация”; Изп. директор на „Атлас финанс” АД, гр. Пловдив – издател на „Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация”.

Авторите на книгата са 28 икономисти, финансисти, учени,експерти и членове на „Бизнесмрежа за българите по света”, от Пловдив, България и чужбина. По същество това е първа проява на нова българска „тинк танк” група.

Издател на книгата е „Атлас Финанс” АД, а инициативата за нейното написване е на „Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация”, под водещата редакция на д-р ик. Петър Нейчев, Dr. rer. soc. oec.Тоде Тодев и проф. д.ик.н. Асен Конарев.

Желанието на авторите и „Гражданското сдружение за нова високотехнологична индустриализация” е да предизвикат обществен консенсус за индустрията, като важен елемент на българската икономика за да е в съзвучие с европейския призив „За възраждане на европейската промишленост”, обявен в съобщението на Европейската Комисия от 22.01.2014г. и в редица други европейски документи от 2010г. до сега.

В книгата не се обсъжда реставрация на социалистическата индустрия, а прилагане на европейските концепции за укрепване на българската индустриална база.

Авторите предлагат да се разработи дългосрочна Стратегия (Програма) с две основни направления – нова високотехнологична индустриализация на приоритетни отрасли и високотехнологична реиндустриализация на „историческата” индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *