България отчита в Брюксел еврофинансирането

България ще представи днес в Брюксел постигнатото с пари от еврофондовете през първите седем години от членството си, както и плановете за изразходване на средствата, които ще получим от следващия евробюджет, предаде БНР.

Събитието е под егидата на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова. „Модерното лице на древна страна по пътя ѝ към 2020 г.“ е мотото на събитието, което включва презентации на седемте оперативни програми: „Околна среда“, „Регионално развитие“, „Иновации и конкурентоспособност“, „Развитие на човешките ресурси“, „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“.

Тази проява идва в момент,когато преговорите по бюджета на ЕС до 2020 ф. навлизат във финална фаза и предстои да бъдат одобрени новите правила, по които ще се разпределят еврофондовете занапред.

На събитието присъстват над 200 гости – представители на Европейската комисия, Европейския парламент, дипломати, експерти от държави членки на Европейския съюз, представители на медии и други, информира iNews.bg.

От българска страна, освен вицепремиера Зинаида Златанова, участва и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев, ръководители на Управляващи органи на оперативните програми, представители на Информационните центрове и други.

Водещ на събитието е популярният актьор Башар Рахал, а в заключителната част е предвидена и фолклорна програма, която ще бъде представена от ансамбъл за народни танци „От извора“.

България участва за първи път в инициативата „Дни на отворените врати“, която се провежда за 11-та поредна година. Форумът се организира от Комитета на регионите и от Главна дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия.

Всяка година участие в него вземат по около 6000 представители на държавите членки на ЕС, като тази година акцентите в дебатите ще са свързани с взаимодействието и сътрудничеството между институциите, иновативни подходи и предизвикателствата пред новия програмен период 2014–2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *