България пак не пусна руски самолет с хуманитарна помощ да прелети за Сирия

България е отказала на руски самолет с хуманитарна помощ за Сирия да прелети над страната ни, съобщи говорителят на МВнР, небеизвестната Бетина Жотева.Жотева обясни за БТА, че този път пъкне билспазен законовият срокот пет дни за подаване на заявката, която е постъпила на 14 октомври, а полетът е трябвало да бъде днес.

Отказът на България да предостави въздушното си пространство за прелитане на самолет на Министерството на извънредните ситуации /МИС/ няма да повлияе на процеса на оказване на хуманитарна помощ за Сирия, съобщи пресцентърът на руското ведомство, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Самолетътуспешно е излетял за Латакия, използвайки алтернативен маршрут.Отказът на България да предостави своето въздушно пространство не се е отразил по никакъв начин на хуманитарната мисия на МИС“, уточниха от пресцентъра.

На борда на самолета има над 20 тона хуманитарна помощ – риба, месни и млечни консерви, захар, а също така одеяла и предмети от първа необходимост. Очаква се самолетът да върне в Русия над 80 граждани на Русия, ОНД и други страни.

В началото на септември стана ясно, че България под чужд натиск отхвърлила молба на Русияза използване на въздушното ѝ пространство за полети за доставка на хуманитарна помощ за Сирия поради „съмнения“ относно товара на самолетите. В отговор Русия поиска обяснения от страната ни за отказа си да предостави въздушен коридор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *