В НОИ очакват 8000 пенсионери повече

През следващата година ще се осигуряват 2 763 000 лица. Това е ръст с 10 000 души спрямо осигурените лица за тази година. Пенсионерите ще са с 8000 повече.

Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков по време на съвместен брифинг с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, на който бе обсъден Проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за 2016 г., съобщи „Фокус”. Той обясни, че това е един от факторите за заложените по-високи приходи от осигурителни вноски.
В основата на бюджета за обществено осигуряване езаложен един ръст на средногодишния брой на осигурените лица с 10 хиляди душиспрямо очаквания брой за тази година.

Вторият важен параметър е средният осигурителен доход. Бюджетът е разработен при прогноза за средноосигурителния доход за 2016 година от 755 лева месечно. Той е с 4,6% по-висок спрямо очаквания средномесечен доход за 2015 година. Това е другият фактор, който допринася за по-високите приходи на проекта в бюджета“, обясни Петков.

Той допълни, че се очаква и ръст в средногодишния брой пенсионери. „Последните няколко години отбелязвахме намаление на средногодишния брой пенсионери, но през 2016 година очакваме отново техният брой да се увеличи незначително с около 8 000. На фона на 2 178 000 пенсионери за тази годинапрез следваща средногодишно техният брой ще бъде 2 186 000“, заяви Петков.
Той поясни, че причините за този ръст в броя на пенсионерите са няколко. „Те са свързани най-вече със законовите промени, които влизат в сила от следващата година, както и сдемографските характеристики, които всяка едно поколение има“, допълни Петков.

Окончателното решение за коледната добавка за пенсионерите ще бъде прието в края на ноември.52 млн. лева са необходими, за да получат коледни добавки от 40 лева пенсионерите, които получават пенсия от 300 лева, пресметна социалният министър Ивайло Калфин.

Ако се ползва тазгодишната линия на бедност от 286 лева, необходимите средства ще сас около 2 млн. по-малко, но парите ще получат 60 000 пенсионерипо-малко спрямо прага от 300 лева, колкото се залага да е линията на бедността през следващата година.

Надзорният съвет на НОИ разглежда предложението на вицепремиера Ивайло Калфин само в една икономическа дейностда няма нарастване на минималните осигуровки през 2016 г. Това е секторът „Производство на тютюн и тютюневи изделия“ – там заплатите и персонала са намалели през последната година. За останалите 83 икономически дейностиКалфин настоява ръста да е 7,5%.Толкова е договореният среден процент в 48 отрасъла, но според Калфин той трябва да важи и за останалите сектори:

Индексиране на пенсиите с 2,5 на сто предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряван.Индексацията по швейцарското правилоще е с 2.5 от 1 юли 2016 година. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне от 157.44 лева сега, на 161.38 лева. Социалната пенсия за старостот 115.15 лева ще стане 118.03 лева, също от първи юли.

Таванът на пенсиите няма да нараства. Ще остане 910 лв. Няма да се вдига и максималният осигурителен доход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *