България призна Преходния съвет за единствена власт в Либия

Преди два месеца Николай Младенов и Гордан Яндрокович отново заедно признаха съвета в Бенгази за легитимен представител на либийския народ.
„Преди повече от пет месеца либийският народ започна революция, като настояваше за свобода, демокрация и края на един диктаторски режим. Днес тази борба почти е завършена. Муамар Кадафи вече няма капацитет да потиска или заплашва либийския народ. С ерата на Кадафи е свършено веднъж завинаги.“
Това казват двамата министри в изявлението. Според Младенов и Яндрокович престъпленията на режима на Кадафи трябва да бъдат разследвани и всички отговорни трябва да бъдат съдени от Международния наказателен съд. Те настояват кръвопролитията да спрат и да започне процесът на изграждане на демократична Либия.
„Политическият преход в Либия може да се ръководи само от широкопредставителния Национален преходен съвет, който беше начело на борбата за свобода до днес“, смятат двамата министри.
„България и Хърватия подкрепят Националния преходен съвет и визията за демократичнo и представително управление на Либия“, казват още министритеПо тази причина София и Загреб признават преходния съвет като легитимна власт на Либия. Двете балкански страни очакват да възстановят дипломатическото си присъствие в Триполи възможно най-скоро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *