Сили на Кадафи бомбардираха летището в Триполи

Най-малко четири самолета, включително един Airbus A330, са разрушени, показа Al Arabiya. Бунтовниците твърдят, че държат стратегически позиции около града, включително военен склад, показа телевизията.Блумбърт цитира експерт, който прогнозира, че хората на Кадафи ще вземат на прицел летищата, пристанищата и петролната и газова инфраструктура и всичко, което представлява властта.
Либийската опозиция все още не може да наложи контрола си над цялата територия на Триполи, предаде и Би Би Си. Кореспонденти на британската медия съобщават, че опозицията безусловно контролира почти цялата столица. Но в някои райони армията на Кадафи продължават да оказва съпротива. Най-тревожна е ситуацията в квартала Абу Салим, където въоръжените поддръжници на либийския лидер продължават безпрепятствено да се предвижват по улиците.
Двама бунтовници са били убити при въоръжените сблъсъци с прокадафистите в този квартал, където се предполага, че се укрива синът на Кадафи Сейф ал Ислам, предаде БТА. Вчера кварталът бе бомбардиран от НАТО, след непотвърдена информация, че в него е убежището на Кадафи.АП съобщи, че в опустяла болница в този квартал, са открити 41 тела. Вчера пък Скай нюз предаде за открити трупове на бойци от либийската армия със завързани ръце. ООН призова и двете страни за въздържание на фона на твърденията за екзекуция на затворници.
По-рано либийска про-Кадафи телевизия съобщи, че самолети на НАТО са бомбардирали през нощта град Сирт, един от последните бастиони на режима на диктатора. Телевизия „Ал Джамахирия“ изчезна от ефира в понеделник след като сили на бунтовниците превзеха сградата й в Триполи, но поддържа страницата си в социалната мрежа. Бунтовниците напредват към родното място на Кадафи, Сирт, но срещат ожесточена съпротива източно от града.
Те съобщиха, че преговарят с местни племена, за да осигурят предаването му. Съобщенията, че Кадафи може да се е укрил там засега не са потвърдени. Вчера бунтовниците водеха тежки сражения в жилищен квартал в Либия, където предполагаха, че той се крие. Негов бивш приближен обаче заяви, чеможе да е избягал, преоблечен като жена.
Междувременно бе съобщено, че бунтовнически части се готвят да подкрепят техните сили, които държат град Зуара, западно от Триполи, обкръжен и бомбардиран от войски на Кадафи, предаде БГНЕС.
През последните три дни градът е бил под контрола на опозицията. В сряда опозиционните сили са поискали помощ, за да разгромят обсаждащите ги части. Инвазията в Триполи обаче е забавила изпращането на подкрепления.Очаква се в петък бунтовници от Зинтан и други градове да окажат подкрепа при битката за Зуара, допълва „Фокус“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *