България рискува да загуби европейски средства за жп проекти

България рискува да загуби милиони евро безвъзмедно финансиране на жп проекти с европейски средства, твърдят от Гражданската инициатива за обществен релсов транспорт.В предаването „Хоризонт до обед“ Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен релсов транспорт обясни, че Механизмът за свързване на Европа, по който се заделят средствата, е инструмент за провеждане на европейските политики за свързване, за развитие на различните видове пазари, най-вече този на транспортния пазар.

Тези всички проекти се свързват с железницата. Румъния и Гърция са подготвили проекти, при това за много по-големи стойности. В България са подготвени два малки участъка, които миналата година кандидатстваха. Това са София – Волуяк, който е 8 километра, и София – Елин Пелин, но нищо за момента не е направено за участъка Видин – София – Кулата, който би трябвало да свърже България с Гърция и Румъния, обясни Веселин Кирев.

По проекта за свързване на трите държави има абсолютно съвпадение на националния и европейския интерес, заяви Красимир Ангелов, експерт, който преди години е участвал в изработването на проекта за Дунав мост и за жп линията Пловдив – Свиленград: Това позволява на България с пари на европейския данъкоплатец да развие железопътната си инфраструктура, в това число и пазарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *