България спря работата по „Южен поток“

България спира работата по проекта „Южен поток“ до изглаждане на разногласията с Брюксел. Новината съобщи премиерът Пламен Орешарски след среща с тримата американски сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън. „Обсъдихме и въпроса с „Южен поток“, и със запитването от страна на ЕК относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък. Фактически съм разпоредил да спрат действия по изграждането или старта, той не е започнал да се изгражда, до уточнение на процедурата с Брюксел“, обяви Орешарски.

Решението дойде, след като ЕК започна наказателна процедура срещу България заради газопровода. Това обаче не стресна политиците от БСП, които декларираха, че страната ни „трябва да покаже характер“ и да строи „Южен поток“ въпреки възраженията на Еврокомисията. Коалиционният партньор ДПС бе на различно мнение. В деня, в който лидерът Лютви Местан обяви курс към предсрочни избори, той каза, че България не може строи „въпреки Брюксел“.

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, заяви след срещата вчера Орешарски. „Запознах сенаторите с усилията в последната година, а и преди това, за диверсификация на доставките на газ и за приоритета, който поставяме на южния газов коридор „Шах Дениз“, добави той. Запитан дали компании, които участват в строежа, ще бъдат санкционирани и каква ще бъде неустойката, той отговори: „В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“. Премиерът допълни, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании. Сенатор Маккейн пък заяви, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източна Европа. „Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи „Южен поток“, и се надяваме въпросът да се реши в координация с европейците“, допълни сенаторът.

––КРИТИКИ

Ден след като правителството тихомълком пусна годишния си отчет, от ГЕРБ го разкритикуваха остро и го определиха като „колективна загуба на връзка с действителността“ и „тотален провал“ на кабинета. Бивши министри, а сега депутати от ГЕРБ Цветан Цветанов, Десислава Атанасова, Ивайло Московски, както и евродепутатът Томислав Дончев и бившият шеф на НС Цецка Цачева опровергаха отчета за всички сектори. Московски нарече „шега или лъжа“ отчетените 500 нови електронни услуги за гражданите. Атанасова пък определи като „неуместен черен хумор“ отчета за здравеопазването. Според нея здравеопазването е в тотален хаос и година след старта на експеримента „Андреева“ вече не може и да бъде реанимирано. Цветанов обвини правителството, че не отговарят на истината хвалбите за намалялата битова престъпност, и риторично запита защо операцията „Кокаинови крале“ и акцията на МВР в Лясковец, при която загина командос, не са в отчета. Томислав Дончев пък смята, че документът трябва да се изучава от психолози и психиатри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *