Помощи за фиктивно работещи вече няма да има

През тази година масово се отказватNational Insurance Number, жълти карти за self-employed и двата основни вида помощи – working tax credit и housing benefit. Усеща се че има нови директиви, за които нямам представа дали са публикувани официално. Спомняте си как беше преди – всяка наша декларация, че работим като самонаети лица се приемаше за чиста монета.

Имахме наскоро един клиент, чиито инвойси с прикрепени оригинални пейслипове, издадени от една от големите агенции през които минават плащанията в строителството – Guild Construction, изпратихме за жълта карта. Въпреки че по документи той съвсем реално работеше като self-employed, жълтата карта му бе отказана с едно огромно обяснение от страница и половина, от което излизаше, че ефективно той не работи като самонает. Разбирам това тяхно становище. Знаем, че болшинството от хората реално не работят като самонаети. Оставям настрана и обичайните заяждания с кандидатстващите за жълта карта от рода на „докажи че работата ти е свързана с финансов риск, че работиш на price, а не на pay rate, че ползваш свои собствени инструменти и т.н.”
Въпросът е, че досега си затваряха очите за това и предпочитаха да обработват документите по процедурен ред. Сега инструкциите явно са други – неиздаването на жълта карта, ще е пречка за получаването на синя карта от страна на партньора и така пазарът на труда ще бъде донякъде защитен. Липсата на такива карти на свой ред може да усложни кандидатстването за видове помощи, макар че това в общия случай не е задължително.

И още една новост. През тази година масово бяха разпратени писма, в които се твърдеше, че поради промяна на обстоятелствата (местене на адрес, промяна в заплащането, обвързване, заживяване с друг човек и т.н.) на получателя повече не му се полага дадена помощ. Това се правеше без този човек да е уведомявал институциите за подобни промени. И така му отваряха едно ново разследване. Хиляди подобни писма бяха получени в края на март тази година, което според мен целеше да се поиска връщане на пари от изминалата таксова година.

Отделно от това, вече проверяват и нетните приходи. Ако си например self-employed и твърдиш, че работиш по 30 часа седмично, за които получаваш такс кредити, значи трябва средно да заработваш поне по 180 лири. Ако ти плащат по 6 паунда на час, тогава годишният ти оборот отива на 8000. Да кажем, че в най-лошия случай може да слезе на 6000 паунда. А хората продължават да декларират, че заработват по 3, 4-5000 паунда и с това предизвикват резонния въпрос как е възможно да работят по 30 часа седмично и да имат толкова ниски доходи. Това е много сериозен проблем при нашите клиенти-българи. Сигурно няма да преувелича ако кажа, че поне 50% от българите, получаващи помощи, идват и ми казват „Пусни ми нулева декларация, за да мога да продължа да получавам такс кредити”. Голяма част от тях вършат някаква фиктивна работа по документи, а реално стоят в къщи и си гледат децата или пък работят друга работа. Проблемът е, че проверките в момента се залавят именно за този ребус – декларираш 5000 оборот, а работиш по 30 часа седмично. При такъв тип „бизнес” разходите ти до колко могат да стигнат? В най-добрия случай – не повече от 1500 паунда годишно. Как можеш тогава да накараш някой да ти повярва, че чистият ти оборот възлиза на 4-5000?

Ясно е, че задълбочаването в детайлите поставя в неудобна ситуация почти всеки, който получава помощи, но сега е крайно време да осъзнаем, че напасването на данни трябва да има определени граници.

Досега всеки новодошъл идваше при нас със следните два въпроса: „Кога ще мога да си взема нешънъл иншурънса и кога ще мога да кандидатствам за помощи?” Помощи за фиктивно работещи вече няма да има. Помощите, за които кандидатстваме не са предназначени за безработни, а за работещи, които поради някакво лошо стечение на обстоятелствата изкарват малко пари. А за помощи за безработни пък изобщо нямаме право, с изключение на една малка част от българите във Великобритания.

В община Newham вече са стигнали дотам, че се заяждат дори и за разходите на кандидата за счетоводство. Масово искат да видят инвойси за посочените часове, за които твърдиш че работиш, после сверяват съответствието им по инвойсите, после искат писма от клиентите потвърждаващи, че работиш на определено почасово заплащане при тях в посочените в инвойса часове. Подобни разследвания за всяка кандидатура се правят и в общини като Lewisham, Tottenham Hale и Walthamstow, но Newham безспорно е хитът в момента. Там буквално те разпъват на кръст за всяка твоя дума. Явно имат специални инструкции за българи и румънци.

Разглеждащите кандидатурите за National Insurance вече изобщо не се трогват от писмата от счетоводителите, а изискват преки доказателства от кандидатите за тяхната работа. Прави ми впечатление, че са обучени да задават много тънки въпроси – подробности за начина на заплащане на клиента и фактурите, които издават, каква е големината на къщата на адреса, който чистиш и т.н. Замисляли ли сте дали ще можете да дадете точен отговор ако ви питат как точно стигате до адреса на клиента във фактурата ви – на коя спирка на метрото слизате и с кой номер автобус пътувате?

Предвид новата ситуация, всички на които им предстои вадене наNINе добре най-напред да си намерят реален работодател и след това да кандидатстват. Липсата на NIN не трябва да се разглежда като пречка за започване на работа. Примерно, може да се тръгне с отварянето на Ltd., има форми за стартирането на компании, при които UTR-а (данъчния ви номер) пристига за 2 седмици. Всеки в строителството, например, може по този начин да започне реална работа и след 5-6 месеца да си получи своя NIN.

Максимално близкото придържане до истината е начинът да се справим с днешната ситуация. Даването на разнопосочна информация с цел да се задвижат нещата с помощите по най-бързия начин е основната инерция на мислене, с която трябва да се преборим. Институциите в момента вярват единствено на тези хора, при които виждат последователност в подадената информация. Не става въпрос само за това, да са работили в една и съща сфера през цялото време, а и за такива малки детайли на които по начало не обръщеме внимание, като например, дали даваме информация всеки път на един и същ тип хартиен инвойс. Изберете си един вариант за всичко и се придържайте към него от самото начало.
Засега проверяващите са сякаш по-благосклонни към тези, които от известен период получават помощи и са вече в системата. Основният проблем тук възниква, когато има промяна на обстоятелствата – раждане на дете, събиране или разделяне с партньор, качване или намаляване на работните часове, спиране/започване на работа. Почти всяка промяна води до преразглеждането на помощите им и до отварянето на нова серия от запитвания, потвърждения и доказателства.

Много е важно да се знае, че за разлика от преди през тази година е абсолютно задължително да се спази срока за обновяването на данните на получаващите таксови кредити. Той изтича на 31 юли. Ако хората преди забравяха да го сторят, помощите им се спираха временно и после пак се пускаха. В момента ситуацията е различна. Ако забравите да подновите данните по такс кредита ви, рискувате да ви наложат да връщате всичките пари по такс кредита, получени от началото на април досега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *