България с предварителен договор за Формула 1, отреден е терен за изграждането на пистата

България е получила предварителен договор за провеждането на състезания от Формула 1. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Богдан Николов, председател на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ). Предварителният договор е получен в неделя и все още не е подписан. Вече има подписан предварителен договор за провеждането на състезания от MotoGP от 2012 г.
По думите на Николов около 30 млн. евро са приходите от едно състезание на Формула 1 в Италия. От БФМ са заложили 100 евро средна цена на билетите за провеждането на състезания от Формула 1, което е и минимумът, тъй като под тази цена на световно равнище не може да се пада, обясни Николов.
На държавно ниво до този момент е получена подкрепата за изграждането на тази писта. Отреден е теренът на летище Доброславци край София, който е с площ от 3200 дка. От страна на държавата е предвидено и изграждането на подходяща инфраструктура в района на бъдещата писта.
„Остава да се създаде акционерно дружество с държавно участие, така че пистата да стане реалност“, каза Николов.
Пред „Фокус“ президентът на Европейския мотоциклетен съюз Винченцо Маци каза, че провеждането на състезания от Формула 1 в България е реално и възможно. Според него най-близката писта в Югоизточна Европа е в Турция, но тя не е успешна, защото е отдалечена и няма изградена подходяща инфраструктура около нея.
Едно от основните изисквания за провеждането на състезания от кръг на Формула 1 е в радиус от 2 километра да има град с 2,5 млн. жители. Отреденият терен на летище Доброславци, освен че покрива това изискване, но и го надхвърля – толкова приблизително е населението на София. Освен това в близост има и други населени места.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *