Петък – ден за закриване на банки в САЩ

Регулаторите в САЩ затвориха в петък Corus bank, четвъртия най-голям фалит в САЩ от началото на годината и продадоха депозитите й на MB Financial bank. Контролираната през дълъг период от съществуването й от фамилията Гликман, базирана в Чикаго банка се срина под натиска на лошите заеми с които бе кредитирала търговски недвижимости и ново жилищно строителство в Аризона, Южна Калифорния, Южна Флорида и Невада.
Фалитът на Corus, плюс тези на още две малки банки в петък направиха бройката на фалиралите банки в САЩ от началото на годината 92 компании от сектора.
Corus остави 11 клона в района на Чикаго, които се очаква да отворят като клонове на MB Financial bank. Депозитите на Corus автоматично ще станат депозити на MB Financial.
Фалиралата банка имаше активи и задължения за около $7 милиарда долара. Затварянето на банката ще коства на фонда на Федералната корпорация по депозитно застраховане $1,7 млрд. Когато през април банката е започнала да се завърта по спиралата надолу президента Робърт Гликман, както и председателя на борда Джоузеф Гликман са подали оставки. Дори през август семейство Гликман е продавало част от дела си в банката, показва регулаторния доклад. Драматичното нарастване на фалита на банки, много от които вече се намират под натиска на лошите кредити, обезпечени с търговски недвижимости изпразват фонда на FDIC.
Фондът за депозитно застраховане имаше $10,4 млрд. към края на второто тримесечие, като тази сума не включваше $32 млрд. заделени за фалитите следващата година. В петък, освен Corus бяха затворени Brickwell Community Bank в Уудбъри, Минесота и Venture Bank, в Лейси, Вашингтон.
Venture Bank ще бъде поета от First-Citizens Bank & Trust Company of Raleigh, Северна Каролина. Банката имаше активи в размер на $970 млн. и депозити от близо $903 млн. към края на юли. Brickwell Community Bank, която има само един клон, ще бъде поета от CorTrust Bank – фалиралата банка имаше активи в размер на $72 млн. и депозити за близо $63 млн. За сравнение миналата година FDIC закри 25 компании от сектора, а през 2007 година броят им беше едва 3. По-рано FDIC съобщи, че банковият сектор в САЩ през второто тримесечие на годината отново излиза на загуби, които през периода са достигнали $3,7 млрд., след като през първото тримесечие на 2009 г. отчете печалба от $7,6 млрд. Основната причина за негативния резултат е повишаването на обема на проблемните кредити, в съчетание с понижаването на стойността на активите.
От ръководството на FDIC уточняват, че в същото време проблемните кредити през тримесечието намаляват като обем. Броят на проблемните американски банки през второто тримесечие на годината се е увеличил с една трета, достигайки 416 кредитни компании.
И макар обемът на „лошите“ кредити да продължава да расте, регулаторите виждат признаци на подобряване на ситуацията в банковия сектор. Проблемите в сектора на търговските недвижими имоти все по-често ще стават причина за фалити на американски банки, заяви председателят на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), предаде АП.
По думите на Шейла Байер, кредитите за търговски имоти продължават да застрашават банковите баланси и тя очаква че все по-често банки ще фалират заради трудностите в този сектор през текущата и идната година. FDIC съобщи, че банковият сектор на САЩ през второто тримесечие отново е бил на загуба, която достига $3,7 млрд., след като през първото тримесечие на годината компаниите от сферата отчетоха съвкупна печалба от $7,6 млрд. Основната причина за това освен „лошите“ кредити е понижаването на стойността на активите.
В същото време ръководството на FDIC уточнява, че ръстът на проблемните кредити през тримесечието се забавя и вероятно това е прелом в качеството на активите, които тежаха като бреме на сектора. Общият обем на активите на проблемните 416 банки е в размер на $299,8 млрд., докато през първото тримесечие проблемните компании бяха 305 с активи за $220 млрд. Ръстът броя им се обяснява с проблеми, свързани с ликвидността, размера на капитала и качеството на активите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *