България чества 132 години от Освобождението

България чества 132 години от Освобождението си 
 

Автор: БНР

© Снимка: БГНЕС

 

България чества 132 години от Освобождението си. На тържествената церемония на връх Шипка- един от най-високите символи на нашето освобождение, ще присъства вицепрезидентът Ангел Марин. По традиция на върха се качват и представители на посолствата на страните, взели участие в Руско-турската освободителна война. Символичен домакин на тържествата тази година е община Казанлък. След церемонията пред Паметника на свободата на сакралния за всички българи връх Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. В Стара Загора, градът сринат и опожарен по време на войната от армията на Сюлейман паша, ще бъдат поднесени цветя на признателност пред всички паметници, свързани с историческото събитие. В Казанлък 11 потомци на опълченци ще получат грамоти и сребърни паметни знаци от кмета на града Стефан Дамянов.
По повод националния празник във всички храмове в страната ще бъдат отслужени благодарствени молебени и панихиди за загиналите за свободата на България. Към общоградското поклонение в Добрич ще се присъединят представители от Генералното консулство на Руската федерация във Варна.
Традиционният ритуал по издигане на националния флаг в Бургас ще бъде пред сградата на общината, а пред паметника на руските освободители ще бъдат отдадени военни почести.
Жителите на първия освободен град Свищов ще се поклонят и ще поднесат венци и цветя пред паметника на свободата на едноименния площад.
Във Велико Търново ще бъде отслужен богослов за освобождението и ще бъдат поднесени цветя пред паметника „Майка България“.
Честването на Националния празник в Пловдив ще започне с тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица“. Националният трибагреник ще бъде издигнат на 15-метров пилон.
В Ловеч венци и цветя ще бъдат поднесени пред Паметника на загиналите в двора на катедралния храм и в Алеята на българо-руската дружба.
В Разград цветя ще бъдат положени пред Войнишкия паметник и пред Мавзолея-костница на освободителите.
Най-много празнични прояви се очаква да има в цялата Плевенска област, където са издигнати 166 паметници, 9 музея и 2 мавзолея за героите от Руско-турската освободителна война.
В София по традиция тържествата ще започнат с церемония по издигане на националното знаме пред Паметника на незнайния войн. В ритуала ще участват президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов и председателят на НС Цецка Цачева. Столичната община ще отбележи 3 март с церемония пред Паметника на българския опълченец. Вечерта на пл. „Народно събрание“ ще се проведе тържествена заря-проверка по повод националния празник. Слово ще произнесе президентът Георги Първанов.
Традиционният прием на държавния глава и съпругата му по повод Националния празник ще започне в 20 часа в Националния исторически музей в Резиденция „Бояна“.
 

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *