България ще получи €750 млн. повече еврофондове

България ще получи повече средства по еврофондовете през следващите седем години спрямо настоящия период с близо 750 млн. евро.

Безвъзмездната помощ достига над 7.42 млрд. евро от кохезионния и структурните фондове при 6.67 млрд. евро сега, става ясно подобрения вариант на споразумението за партньорство между България и ЕС за 2014-2020 г., в който са отчетени по-голямата част от препоръките на ЕК, пише „Медиапул“.

Публичното обсъждане на варианта е в портала за обществени консултации www.strategy.bg и в Единния информационен портал www.eufunds.bg.

От парите 4.45 млрд. евро ще са за инфраструктура – почти същите както и през този програмен период.
Останалите 2.96 млрд. евро – за малки и средни предприятия, образование и иновации, което с с над 700 млн. евро повече спрямо сега.

В документа няма разпределението на парите в абсолютна стойност.
От кабинета на вицепремиера Зинаида Златанова уточниха, че данните ще бъдат обявени, след като бъдат одобрени от правителството.

В новото разпределение на средствата вече са включени резервът, който се освобождава през 2018 г. при изпълнението на определени условия, парите от инструмента „Свързана Европа“ (359 млн. евро) и за борба с младежката безработица (55 млн. евро).
Така общата сума надхвърля 7.4 млрд. евро при 6.26 млрд. евро при първото представяне на споразумението за партньорство през август.

Данните тогава доведоха до спорове между настоящи и бивши управляващи.
От правителството и БСП обвиниха ГЕРБ, че са договорили по-малко пари, а от партията на Бойко Борисов твърдяха обратното.

Парите

Увеличението на парите инфраструктурата спрямо първия публикуван вариант е с близо 810 млн. евро и те достигат 4.45 млрд. евро. Това е почти същата сума, която трябва да усвоим през настоящия програмен период.

От тях най-много средства – над 400 млн. евро ще отидат за програма „Транспорт“, като основната част е от новия инструмент „Свързана Европа“.
Транспортната инфраструктура отново остава водеща, както и през настоящия период с безвъзмездна помощ от 1.6 млрд. евро – почти същата както и през този период.

Програма „Околна среда“ получава допълнително 220 млн. евро спрямо първия вариант и безвъзмездната й помощ нараства на близо 1.5 млрд. евро.
Това е малко повече от 28 млн. евро спрямо настоящия програмен период, които обаче няма да усвоим, след като в края на тази година бяха загубени първите 29 млн. евро.

Със 180 млн. евро са вдигнати парите и по програма „Региони в растеж“ спрямо първия вариант и безвъзмездната й помощ почти се изравнява с тази от сегашния период – 1.3 млрд. евро.

Средствата по програмата за бизнеса „Иновации и Конкурентоспособност“ са 1.2 млрд. евро. С по-малки суми се увеличават и средствата по останалите оперативни програми – „Човешки ресурси“, „Добро управление“ и „Наука и образование“.

Приоритети

Четири са стратегическите приоритета, които ще преследваме с над 15 млрд. евро от ЕС през следващите седем години.
Първият е образование, квалификация и заетост за приобщаващ растеж, вторият е научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж, третият е свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, а четвъртият е добро управление и достъп да качествени обществени услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *